De kracht van prompts
Prompts, Hoe & Wat
Wat is een Prompt? Een prompt is het stellen van een vraag of het geven van een opdracht aan een slimme assistent. Je vertelt SafeGPT wat je nodig hebt, en hij/zij helpt je.
Waarom Prompts Gebruiken? Door een duidelijke prompt te geven, help je SafeGPT precies te begrijpen wat je zoekt. Het is de sleutel tot een bruikbaar resultaat.
Moet ik een prompt engineer zijn om SafeGPT te gebruiken? Nee, dat hoeft niet. Je kunt vragen stellen aan SafeGPT zoals je dat bij elke andere persoon zou doen. Daarnaast bieden we tal van functies die geen prompting vaardigheden vereisen en eenvoudig te gebruiken zijn. Als je echter de tijd neemt om te leren hoe je effectieve prompts kunt opstellen, zul je merken dat je betere resultaten kunt behalen.
Hoe maak je krachtige prompts?
Hier zijn enkele regels die je kunt hanteren voor het maken van goede prompts:
Zorg ervoor dat je duidelijk en specifiek bent: Vertel precies wat voor tekst je wilt schrijven of bewerken, inclusief het onderwerp, de toon en het doel.
Gebruik voorbeelden: Als je een bepaalde tekststijl of toon wilt, geef dan voorbeelden van vergelijkbare teksten die je aanspreken.
Stel gerichte vragen: Als je specifieke informatie nodig hebt, formuleer dan directe vragen die SafeGPT kan helpen om relevante suggesties te geven.
Geef context: Leg uit waarom je de tekst schrijft of bewerkt, wie de doelgroep is en welke boodschap je wilt overbrengen.
Maak gebruik van trefwoorden: Gebruik relevante trefwoorden die de inhoud, sfeer en stijl van de tekst weerspiegelen.
Wees beknopt: Houd de uitleg kort en bondig om verwarring te voorkomen en de focus te houden.
Gebruik positieve taal: Formuleer de uitleg op een positieve manier om SafeGPT te helpen suggesties te genereren die aansluiten bij een positieve boodschap.
Maak het persoonlijk: Als je een tekst voor een specifieke persoon of gelegenheid schrijft, geef dan persoonlijke details om SafeGPT te helpen zich in te leven in de situatie.
Specificeer het gewenste resultaat: Geef aan wat je hoopt te bereiken met de tekst, bijvoorbeeld het overtuigen van de lezer, informeren over een onderwerp, of vermaak bieden.
Door deze regels te volgen, kun je effectievere en meer gerichte prompts maken.
Voorbeelden van Prompts
Hier zijn enkele voorbeeld prompts voor verschillende soorten tekstuele verwerking:
Samenvatting:
"Kun je een samenvatting geven van het volgende artikel over klimaatverandering?"
Parafraseren:
"Kun je deze zin herschrijven met andere woorden zonder de oorspronkelijke betekenis te veranderen?"
Informatie opvragen:
"Welke argumenten worden in dit essay genoemd tegen genetische modificatie?"
Tekstanalyse:
"Analyseer de toon en het perspectief van de auteur in dit artikel."
Creatief schrijven:
"Bedenk een dialoog tussen twee personages die ruzie hebben over een verloren boek."
Correcties en verbeteringen:
"Hoe zou je deze tekst verbeteren om hem overtuigender te maken?"
Vergelijkingen:
"Vergelijk de argumenten voor en tegen het gebruik van kunstmatige intelligentie in de gezondheidszorg zoals beschreven in deze artikelen."
"Wat zijn de overeenkomsten en verschillen tussen de twee personages in deze roman?"
Door deze prompts te gebruiken, kun je verschillende aspecten van tekstuele verwerking oefenen en verbeteren.
Prompts schrijven voor beeld
De basis van een prompt blijft hetzelfde, of je nu tekst of beeld als output wil. Maar als je beeld als output wil, moet je nog specifieker zijn en tegelijkertijd niet te specifiek, want dan beperk je de creativiteit van modellen als DALL-E.
Wees doelgericht: bepaal wat het doel is van het beeld.
Gebruik actieve taal: gebruik actieve werkwoorden en concrete zelfstandige naamwoorden om een dynamisch beeld te creëren dat tot de verbeelding spreekt.
Wees beschrijvend: beschrijf kleuren, vormen, texturen en sferen om een duidelijk beeld te schetsen.
Benoem het kleurenpalet: geef een specifiek kleurenpalet op of beschrijf een reeks kleuren waarvan je wil dat die de toon van het beeld bepalen. Bijvoorbeeld, “Gebruik warme herfstkleuren, zoals oranje, roestrood en goudgeel” of “Beperk het palet tot monochrome blauwtinten voor een kalme en serene sfeer”.
Geef context: biedt voldoende informatie over waar en wanneer het beeld zich afspeelt. Is het in een futuristische stad, een hip kantoor of in de uitgestrekte ruimte?
Stimuleer emotie: geef aan welke emotie of stemming het beeld moet uitstralen. Dit kan de richting van de creativiteit sterk beïnvloeden.
Benoem het perspectief en beschrijf de compositie: suggereer een specifiek perspectief bijvoorbeeld: vogelperspectief of kikkerperspectief, of een close-up versus een wijd shot.
Definieer het focuspunt: geef duidelijk aan wat het primaire focuspunt van de afbeelding moet zijn.
Wees consistent: als het beeld deel uitmaakt van een reeks of thema, geef dan aan dat het kleurgebruik consistent moet zijn met de rest van de werken. Eerder werk aanbieden helpt.
Creëer diepte: stimuleer het gebruik van technieken om diepte te creëren, zoals atmosferisch perspectief, overlappende elementen, en het spelen met licht en schaduw.
Gebruik metaforen en symboliek: als je abstracte concepten wil verkennen, probeer dan metaforen of symbolen te gebruiken.
Beperkende factoren: stel indien nodig beperkingen in om creativiteit te focussen, zoals het gebruik van slechts twee kleuren of het uitsluiten van bepaalde elementen.
Last updated